Moldova printre rânduri si gânduriSalut! E posibil ca ne cunoastem sau nu, insa ininte de a incepe tu a citi si eu a scrie, consider ca ar fi bine sa ma prezint in citeva linii. Tie iti va fi mai usor sa ma “localizezi” printre milioane de oameni, si mie sa ma localizez in timpul si spatiul in care ma aflu acum.

Ma numesc Ilona, am 26 de ani, si pina la virsta de 18 am locuit cu parintii la Chisinau. Parintii mei sunt vorbitori de limba rusa, insa cu gindul la viitorul meu m-au inscris la gradinita cu predare in limba romana. Am sustinut BACul, si trecind prin toata burocratia posibila si imposibila am ajuns sa studiez in Spania, orasul Valen
cia, unde locuia prietenul meu, Viorel. Veneam foarte putin pe acasa caci pentru a putea studia si trai, trebuia sa lucram. Acum ambii am finisat licenta, am finisat masteratul, am jucat nunta, avem un catelus pe nume D´Artagnan si putem sa ne permitem sa mai calatorim din cind in cind, sa mai traim pentru noi si sa disfrutam de lumea inconjuratoare in general.

O descriere mai rezumata si obiectiva credca nu as fi putut scrie. Si acum ca ma cunoasteti, va invit printre gindurile si aventurile mele …  acasa.
Saptamana trecuta, cu ocazia invitatiei la nunta unor verisori, am venit in Moldova cu gindul sa mai combinam placutul cu utilul. De cind am trecut dupa numele sotului, inca nu mi-am schimbat nici un act, asa ca parea o buna oportunitate sa ne mai ocupam si de documente. De 7 ani nu am mai facut atitea drumuri si nu am intrat in contact atit de des cu lucratorii statului, taximestristii, transportul public, strazile Chisinaului, vinzatorii etc. Si tot acest timp, nu ma opream din a ma mira (pozitiv si negativ de toate ce se intimplau imprejurul meu).

INTRO
Mare mi-a fost mirarea si bucuria cind la Aeroportul din Iasi un grup din 9 tineri spanioli, si altul din 2 spanioli, s-au strins in cerc si se organizau sa ia taxiuri sa plece spre statia de autobus si de acolo sa ia microbusul pina la Chisinau. Cum? Unde? Cind? De ce? (Toate aceste intrebari si-au primit raspunsurile, insa nu vor fi raspunse in aceasta postare 😊 )

FARA ZARVA NIMIC NU SE PORNESTE DIN LOC
Bine, toate au mers bine, insa, NE-organizarea microbuselor de ruta aproape sa ne mai lase in drum citeva ore in plus (pe linga cele 2 pe care deja le aveam asteptate). Baietii nu intelegeau ce se intimpla si nimeni nu avea de gind sa le explice. Explicatiile au aparut cind clar, oamenii moldoveni au inceput a face zarva si dreptate, caci din pacate fara zarva nimeni nu ne ia in seama si lucrurile nu se misca din loc.
Un caz asemanator am avut la “REGISTRU”(Centrul Resurselor Informationale de Stat), unde 2 lucratori rezolvau timp de 1 ora problemele unei persoane, in cabinet aflinduse in total 5, si una din ele in costum sportiv asezata in chirostrii. Despre eficienta, respect, time management consider ca nu se cunoaste. Ei bine, am incercat de 2 ori sa intram sa ne facem vazuti si auziti. DOAR, doar cind cineva a ridicat vocea ne-au luat in seama si am putut continua procesul.

PRIMUL CONFLICT AUZIT LA CHISINAU
Soarta ne-a adus la o alta institutie de stat, de la care a rezultat ca nu putem obtine de ce avem nevoie, insa am obtinut o doza buna de intristare. In prima jumatate de ora aflati la Chisinau, am fost martorii conflictului ce foarte bine il cunoasteti: limba de stat. Ca tu vorbesti ruseste, ca rusa la fel e limba de stat, ca toti trebuie sa cunoasca si sa vorbeasca in limba romana … etc. etc.etc.  Sincer, hai sa fim sinceri. Este oare aceasta CEA mai mare problema a noastra? Nu vedeti cit de tare si de profund acest topic FALS ne inrautateste si ne ingreuneaza existenta? Nici una din parti nu are dreptate, pentru mine, nici una. Din contra, consider ca atunci cind se termina argumentele oamenii se ascund dupa problema limbii ca un scut, si lupta unul impotriva altuia in loc sa lupte toti impreuna. Suntem un stat bogat de nationalitati, cu totii muncim pentru un scop, nu va distrugeti pentru cineva ca niste oite care nu vad ca sunt minate. Mereu m-am considerat privelegiata sa cunosc ambele limbi, sa gindesc in ambele limbi, sa vad plusurile si minusurile. Nu mai stiu cine a zis ca limba in care gindim ne transforma personalitatea, in opinia mea a avut mai mult decit dreptate, a formulat defapt o lege. Nu zic sa nu inveti a doua limba de stat, zic ca daca cineva a decis sa nu o faca, nu e motiv pentru certuri ZILNICE, nu e motiv sa te inrautatesti, e motiv pentru a invata a convietui.

TAXIMETRISTRISTI INRAITI
Promit sa fiu mai succinta. Doar vreu sa spun ca problema taximetristilor nu e doar la Chisinau. In Spania au ajuns sa sparga rotile soferilor privati, dar asta e alta istorie. Din cauza grabei in aceasta saptamina, am fost trasi pe sfoara de nenumarate ori de taximetristi. Noi, nu mai spun de noii nostri prieteni spanioli care mai putin de 50lei nu au mai apucat sa plateasca pe un taxi, preturile ajungind si la 100. Sarmanii intelegeau, caci noi le-am explicat tarífele, dar un aveau incotro. Am discutat practic cu toti soferii in aceste zile, si vreau sa spun ca imi pare rau pentru ei, cred ca intr-adevar sunt nevoiti sa faca ceea ce fac (sa nu raspunda la comenzi, sa nu iasa la lucru, sa ia oameni doar de pe strada si sa puna preturi aproape duble). Nu-i scuz, doar vreu sa spun ca ii inteleg si sa fiu in situatia lor, probabil ar trebui sa fac la fel.

SISTEMUL VECHI
Aici as fi dorit sa ma intind … insa voi incerca sa rezum. CUM? Cum in anul 2017, la Biroul Central De Stare Civila, in oficiul unde se cer duplicatele, procedura se realizeaza in rumatoarea forma: scrii cererea de duplicat la 1/3/6 ore … Doamna inregistreaza, suna la telefon pe o alta Doamna sa intrebe daca intr-adevar te-ai inscris la Starea Civila Centrala, asa face cu 5-6 persoane, isi ia foile, pleaca intr-un alt bloc (cam la 800 de metri de acest bloc) cauta prin REGISTRU, apoi la calculator face duplicatele si se intoarce la birou. Procedura continua pina la orele 12:00, cind un mai poti face cereri de duplicate pina a doua zi. CUM? Si ce ar fi daca am mai avea 1 lucrator sa o ajute pe Doamna? Si ce ar fi daca ar avea si ea un computer si totul ar fi mecanizat?
Bine, sa trecem la Certificatul de la Narcolog. Cum e posibil, ca pentru eliberarea unui certificat sa fie involucrate 5 doamne, fiecare cu functia sa: una scrie numele, alta inregistreaza intr-un registru cu foi cusute cu ata, alta mai scrie ceva la computer, alta intreaba daca ai avut problema cu drogurile, si la ultima nu am mai ajuns, dar pe ea am vazut-o citind foarte aprins intr-o carte. Pe linga faptul ca e o procedura banala, costa bani, timp si pare ca nimeresti intr-o lume inapoiata cu cel putin 20 de ani.

SISTEMUL NOU si DOAMNELE DE LA SECTIA DE PASAPOARTE
La sectia de pasapoarte de la sectorul Centru si Riskani, am avut o grozava descoperire! Totul pe cit se poate de nou, mecanizat, inscrieri si respectarea inscrierilor. Doamnele amabile si FOARTE, dar FOARTE bucuroase sa ajute si empatizeaza la maxim (vin din Spania sa imi schimb buletinul si rezulta ca un mi-am luat certificatul de casatorie). Au ajutat, mi-au dat sfaturi, la fel si doamna de la Oficiul de Stare Civila, cu toate ca am trecut de ora solicitarii cererilor ne-a inteles si ne-a ajutat. Doar as vrea sa multumesc acestor doamne, acestor lucratori sinceri ce dau exemplu de omenie si sirguinta.

CLADIRI – DRUMURI  


Chisinaul se inmulteste. Se inmulteste exponential, si nu cred ca e a bine. La fiecare colt poti observa constructia unui bloc locativ nou de dimensiuni gigantice. Nu voi vorbi (cu toate ca m-au strabatut multe ginduri) despre masificare, cresterea preturilor, inca si mai multe masini pe strazi etc., voi intreba, si ce ar fi daca FIECARE companie / particular ce construieste un bloc atit de mare, sau un bloc comercial mai mijlociu sau mai mic, ar pava si o bucatica de strada? Poate si nu este obligatia lor, dar, ce ar fi?

Comments